Delphy, Florinco en B-Mex lanceren WateringNow.com

WateringNow.com is de watergeefapplicatie die Delphy, B-Mex en Florinco ontwikkeld hebben. Tijdens de beurs IPM Essen vindt de eerste grootschalige presentatie aan telers plaats.

De watergeefapplicatie geeft de vochtigheid in de pot in grafieken weer en geeft telers handvatten en advies over het beste moment om water te geven. De vochtigheid in de pot kan met sensoren van verschillende leveranciers gemeten worden. Een groei- en klimaatmodel berekent de verwachte verdamping op basis van plantontwikkeling en weersverwachting. Telers kunnen zelf randvoorwaarden instellen die voor het type plant en watergeefstrategie gewenst zijn. De uitkomst is een helder overzicht van de kraanvakken, met vochtgehalte in de pot en advies voor moment van watergeven voor de eerstkomende dagen.

De afgelopen periode is de watergeefapplicatie getest, zowel in een proefopstelling als op een potplantenkwekerij en de resultaten zijn boven verwachting.

WateringNow.com is volledig web-based en op de website WateringNow.com vindt u uitleg van de applicatie en kunt u zich registreren voor meer informatie.

Tijdens IPM Essen (23 – 26 januari 2018) kunt u live kennis nemen van de mogelijkheden van WateringNow.com voor uw bedrijf. U bent daarvoor van harte welkom in de stand van Delphy (hal GA, stand 18)

Delphy, Florinco en B-Mex werken samen

Met de ondertekening van een overeenkomst wordt formeel vorm gegeven aan een samenwerking tussen Delphy, B-Mex en Florinco. De samenwerking richt zich op de ontwikkeling van een software-applicatie om de watergift in potplantenteelten verder te optimaliseren.

De partijen bij elkaar gekomen op initiatief van Erfgoed, specialist in teeltvloeren. Iedere partij neemt deel vanuit zijn eigen expertise; B-Mex in gewasmodellen, Florinco in automatisering en Delphy in teelt en advisering.

De watergeefapplicatie moet telers handvatten bieden en advies geven over het beste moment om water te geven. Door de vochtigheid in de pot te meten en de weersverwachting met een klimaat- en groeimodel te combineren krijgt de teler maatwerkadvies. De eerste testen hebben laten zien dat het model werkt.

De bouw van de applicatie bevindt zich in de eindfase. Florinco, B-Mex en Delphy willen de eerste versie van de applicatie in januari 2018 introduceren. Telers kunnen daarna o.a. op IPM in Essen en HortiContact in Gorinchem kennis nemen van de toepassingsmogelijkheden voor hun bedrijf.

Een fysiologische schommel

Toen ik laatst bij ons door de straat liep, viel het me op hoeveel CAM-planten je eigenlijk op de vensterbanken ziet. Orchideeën, Kalanchoe, Bromelia, Sanseveria, cactussen, … Allemaal CAM! De bekendste is natuurlijk Phalaenopsis.

Veel woestijnplanten zijn CAM-planten. Ze moeten heel goed bestand zijn tegen droogtestress. De meeste planten hebben overdag hun huidmondjes open om CO2 op te nemen. Met lichtenergie wordt die CO2 vastgelegd in suikers. Tegelijkertijd verliest de plant door de open huidmondjes ook waterdamp. CAM-planten doen het anders: die hebben hun huidmondjes vooral ’s nachts open. Ze nemen wel CO2 op, maar in het donker kan de plant geen suikers maken. Daarom wordt de CO2 tijdelijk opgeslagen als appelzuur. ’s Nachts is het koeler en vochtiger waardoor de plant bij het opnemen van CO2 maar weinig verdampt. Overdag komt die opgeslagen CO2 weer vrij en kan de plant suikers maken met de huidmondjes dicht. Hierdoor zijn CAM-planten veel zuiniger met water dan gewone planten. Zou zo’n vensterbank misschien net zo stressvol zijn als een woestijn?

Wetenschappers hebben uitgevonden dat CAM-planten uit zichzelf doorgaan met die dag-nacht cyclus, ook zonder afwisseling van licht en donker. Ze hebben van binnen een soort fysiologische schommel, die dan gewoon door blijft slingeren. Het lijkt er op dat CAM-planten ook van slag kunnen raken. Van Phalaenopsis is bekend dat na plotselinge weersovergangen ineens bladverkleuring kan ontstaan. Ik hoorde een geval van bladverkleuring die optrad nadat de assimilatiebelichting was uitgevallen. Die zelfde wetenschappers ontdekten dat het ritme van een plant die ‘op tilt stond’, weer op gang kon worden gebracht met een duwtje in de vorm van een temperatuurpuls. Wat is die biologie toch interessant!

Anders dan bij een gewone schommel is het bij CAM-planten helaas niet te zien of ze goed in hun ritme zitten, behalve met hele specialistische apparatuur. Zodra er aan de buitenkant iets te zien is, dan is het vaak al bladverkleuring en ben je te laat. Soms kunnen rekenmodellen helpen om zicht te krijgen op dingen in de plant die moeilijk rechtstreeks waar te nemen zijn. Als dat op den duur ook zou lukken voor de fysiologische schommel van CAM-planten, dan kan dat voor kwekers een waardevol hulpmiddel worden.

 

Deze blog is op 23 februari verschenen op Sierteeltnet.nl

Rustiger aan en toch meer verdienen

Verschillende personen uit de glastuinbouw schrijven exclusief voor GroenteNet en/of Sierteelt een weblog. Vandaag is de beurt aan Fokke Buwalda, oprichter en eigenaar van B-Mex B.V. in Wageningen.

Horti-Hacking
Laatst nam ik deel aan een Hackathon. Huh? ‘Hacken’ + ‘marathon’ = hackathon. Een bonte verzameling ICT nerds, creatievelingen en startende ondernemers was samengekomen in een leegstaand winkelpand. Er was wifi, pizza en veel koffie. De uitdaging: in teamverband in 30 uur tijd slimme oplossingen bedenken voor problemen, aangedragen door overheid en bedrijfsleven. Er ontstond een aanstekelijke creatieve energie en er werd keihard gewerkt tot ver na middernacht. Bij de eindpresentaties heb ik hele slimme nieuwe dingen gezien. Een mooie oogst van 2 dagen!

Maar hackers? Zijn dat niet die verwerpelijke criminelen die je wachtwoord proberen te stelen? Onder ICTers en bloggers is ‘hacker’ meer een geuzennaam. Iemand die niet met de kudde mee hobbelt, maar slimme, onconventionele nieuwe oplossingen ontwikkelt.

Tegenwoordig heb je ook ‘life hacking’. Ook dit slaat op eigenwijze, ingenieuze manieren om iets voor elkaar te krijgen. Niet meegesleurd worden door de hectiek van het moderne leven en de stortvloed aan dagelijkse informatie. Vaak met gebruik van slimme gadgets of apps. Bewuster, doelgerichter, gezonder en creatiever leven en met minder stress meer presteren.

Ik kijk even naar onze eigen sector, de tuinbouw. Ongeveer alle tuinders die ik ken zijn mega-druk. Het aantal zaken dat op elk bedrijf geregeld, gemanaged of in de gaten gehouden moet worden groeit nog steeds in rap tempo. “Productie omhoog, kosten omlaag!” Dat is wat veel tuinders van huis uit ingehamerd hebben gekregen. Herkenbaar?

“Kan dat niet slimmer?” zou een ‘Horti-hacker’ zich afvragen… Met die vraaggestuurde markt van tegenwoordig wordt precies op tijd het juiste product leveren steeds belangrijker. Dat zou je ook in de prijs terug moeten zien. Goed kunnen plannen en sturen wordt daardoor ook steeds belangrijker. Er zijn meer stuurmogelijkheden als je het iets rustiger aan doet: je kunt dan niet alleen afremmen als de oogst te vroeg dreigt te komen, maar ook nog versnellen als je aan de late kant bent. Bij continu plankgas valt er niet meer te versnellen. Rustiger aan dus, en toch meer verdienen!

Zomaar een eigenwijs idee; er zijn er ongetwijfeld veel meer te bedenken. Hoog tijd voor de eerste Horti-Hackathon!

Gepubliceerd op Sierteeltnet

 

Vierde tuinbouwrevolutie?

Klaar voor de vierde industriële revolutie in de tuinbouw?

Deze week verscheen een rapport van het World Economic Forum en de Ellen MacArthur Foundation over de vierde industriële revolutie en de ‘Circular Economy’. Gaat die revolutie ons een duurzame toekomst brengen?

Even nagaan: de eerste industriële revolutie werd veroorzaakt door de stoommachine, de tweede door de lopende band (massaproductie), de derde door de automatisering. En de vierde? Door de Cloud.

Doordat steeds meer apparaten en diensten ‘in de Cloud’ worden verbonden ontstaan onvermoede nieuwe mogelijkheden. Een simpel voorbeeld: een gewicht, een touw en een vast punt. Je hangt met het touw het gewicht aan het ophangpunt en geeft een duw: het slingert. Hee… elk apart konden die onderdelen niet slingeren! Het verbinden heeft een extra, nieuwe eigenschap opgeleverd.

En de ‘Circular Economy’? We hebben nu vooral een ‘Linear Economy’: we gebruiken iets en maken het op, of we gooien het weg als afval. Ooit is het aardgas op, het oerwoud gekapt, noem maar op. Door slimmer te produceren en te (her)gebruiken kunnen we duurzamer met schaarse bronnen omgaan: de kringloop-economie. Het rapport spreekt de hoop uit dat nieuwe verbindingen die in ‘de Cloud’ ontstaan nieuwe kansen opleveren om inderdaad slimmer te produceren.

En de tuinbouw? Die heeft geweldig geprofiteerd van de derde industriële revolutie, de automatisering. Klimaatcomputers, bemestingsunits, sorteerbanen, plannings- en registratiesystemen, bakkentuinen, etc. Wat gaat de vierde industriële revolutie brengen? Tot nu toe zijn door automatisering vooral slimme oplossingen voor deelproblemen ontwikkeld. Maar alle slimme deeloplossingen bij elkaar geven nog niet de slimste totaaloplossing…

Door bestaande oplossingen met elkaar te verbinden kunnen er plotseling nieuwe mogelijkheden ontstaan, net als in ons voorbeeld. Ik verwacht dat alle vaste setpoints en groeischema’s dan snel het tuinbouwmuseum in kunnen. Met enkele vooruitziende figuren uit de tuinbouw brainstormen we regelmatig over hoe we die vierde tuinbouwrevolutie een duw in de goede richting kunnen geven.

 

Deze blog is op 19 februari 2016 verschenen op Sierteeltnet.

Pin It on Pinterest