Rustiger aan en toch meer verdienen

Verschillende personen uit de glastuinbouw schrijven exclusief voor GroenteNet en/of Sierteelt een weblog. Vandaag is de beurt aan Fokke Buwalda, oprichter en eigenaar van B-Mex B.V. in Wageningen.

Horti-Hacking
Laatst nam ik deel aan een Hackathon. Huh? ‘Hacken’ + ‘marathon’ = hackathon. Een bonte verzameling ICT nerds, creatievelingen en startende ondernemers was samengekomen in een leegstaand winkelpand. Er was wifi, pizza en veel koffie. De uitdaging: in teamverband in 30 uur tijd slimme oplossingen bedenken voor problemen, aangedragen door overheid en bedrijfsleven. Er ontstond een aanstekelijke creatieve energie en er werd keihard gewerkt tot ver na middernacht. Bij de eindpresentaties heb ik hele slimme nieuwe dingen gezien. Een mooie oogst van 2 dagen!

Maar hackers? Zijn dat niet die verwerpelijke criminelen die je wachtwoord proberen te stelen? Onder ICTers en bloggers is ‘hacker’ meer een geuzennaam. Iemand die niet met de kudde mee hobbelt, maar slimme, onconventionele nieuwe oplossingen ontwikkelt.

Tegenwoordig heb je ook ‘life hacking’. Ook dit slaat op eigenwijze, ingenieuze manieren om iets voor elkaar te krijgen. Niet meegesleurd worden door de hectiek van het moderne leven en de stortvloed aan dagelijkse informatie. Vaak met gebruik van slimme gadgets of apps. Bewuster, doelgerichter, gezonder en creatiever leven en met minder stress meer presteren.

Ik kijk even naar onze eigen sector, de tuinbouw. Ongeveer alle tuinders die ik ken zijn mega-druk. Het aantal zaken dat op elk bedrijf geregeld, gemanaged of in de gaten gehouden moet worden groeit nog steeds in rap tempo. “Productie omhoog, kosten omlaag!” Dat is wat veel tuinders van huis uit ingehamerd hebben gekregen. Herkenbaar?

“Kan dat niet slimmer?” zou een ‘Horti-hacker’ zich afvragen… Met die vraaggestuurde markt van tegenwoordig wordt precies op tijd het juiste product leveren steeds belangrijker. Dat zou je ook in de prijs terug moeten zien. Goed kunnen plannen en sturen wordt daardoor ook steeds belangrijker. Er zijn meer stuurmogelijkheden als je het iets rustiger aan doet: je kunt dan niet alleen afremmen als de oogst te vroeg dreigt te komen, maar ook nog versnellen als je aan de late kant bent. Bij continu plankgas valt er niet meer te versnellen. Rustiger aan dus, en toch meer verdienen!

Zomaar een eigenwijs idee; er zijn er ongetwijfeld veel meer te bedenken. Hoog tijd voor de eerste Horti-Hackathon!

Gepubliceerd op Sierteeltnet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest